טו באב - ט"ו באב חג האהבה העברי
ט"ו באב נחגג כחג הפיוס והאהבה בישראל חמישה עשר באב הוא היום החמישה עשר בחודש האחד עשר (למניין החודשים מתשרי, שהוא החודש החמישי למניין החודשים מניסן) בשנה העברית. ט"ו באב יום של ירח מלא, יום שכולו אהבה ואחדות ובכך מהווה תיקון של תשעה באב, בו נחרב בית המקדש בגלל שנאת חינם.
ט"ו באב בתקופת המקרא
בחג זה היו בנות ישראל לובשות בגדי לבן שאולים, והולכות לרקוד בכרמים למצוא בני זוג שהיו באים בעקבותיהן. הבנות היו משתבחות כל אחת במעלות שלה. חלקן השתבחו בייחוס המשפחתי, חלקן ביופין וחלקן היו מבקשות "קחו מקחכן לשם שמים".
כפי שהמשנה מתארת בסוף מסכת תענית "אָמַר רַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל, לֹא הָיוּ יָמִים טוֹבִים לְיִשְׂרָאֵל כַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר בְּאָב וּכְיוֹם הַכִּפּוּרִים, שֶׁבָּהֶן בְּנוֹת יְרוּשָׁלַיִם יוֹצְאוֹת בִּכְלֵי לָבָן שְׁאוּלִין, שֶׁלֹּא לְבַיֵּשׁ אֶת מִי שֶׁאֵין לוֹ. כָּל הַכֵּלִים טְעוּנִין טְבִילָה. וּבְנוֹת יְרוּשָׁלַיִם יוֹצְאוֹת וְחוֹלוֹת (רוקדות) בַּכְּרָמִים..."
הקשר בין יום האהבה ט"ו באב לבציר הכרמים
ט"ו באב חל באמצע תקופת בציר הענבים, שנמשכת בין יולי לספטמבר. קשר בין כרמים לאהבה נמצא גם במגילת שיר השירים, כפי שכתוב: "אֶשְׁכֹּל הַכֹּפֶר דּוֹדִי לִי בְּכַרְמֵי עֵין גֶּדִי" (שיר השירים א,יד); "אַשְׁקְךָ מִיַּיִן הָרֶקַח מֵעֲסִיס רִמֹּנִי" (שם ח,ב). חגיגות בכרמים מופיעות במקומות נוספים בתנ"ך, למשל בשופטים ט' כז.
בגמרא מובא שלא היו ימים טובים לישראל כחמשה עשר באב שבנות ישראל יוצאות וחולות בכרמים ואומרות: בחור שא עיניך מה אתה בוחר לך אל תתן עיניך בנוי תן עיניך במשפחה "שקר החן והבל ביופי אשה יראת ה' היא תתהלל"
ט"ו באב - ההסבר הפיזיקלי והביולוגי
טו באב הוא אמצע חודש אב - שהוא אמצע תקופת הקיץ בישראל. בתקופה זו, בדרך כלל - בשל תנאים פיזיקלים וטרמיים של כדור הארץ, ביניהם - מזג האוויר הלוהט ההתעוררות ההרומנלית של מרבית הגברים והנשים מגיעה לשיאה. בחברה החילונית מתקיימים מחולות, פסטיבלים ברחבי הארץ של יום האהבה. בחברה החרדית נהוג ביום זה לקבוע שידוכים.
מהי אהבה? מים רבים לא יוכלו לכבות את האהבה ונהרות לא ישטפוה (שיר השירים ח,ז)
אהבה היא קבוצת רגשות וחוויות הקשורות לתחושה של חיבה עזה ו/או אחדות עמוקה כלפי אדם אחר, בעל-חיים או חפץ כלשהו. במקרה של אהבה לחפץ קיים עניין הבעלות, שבאהבה בין בני אדם פחות אפשרי. אהבה מאופיינת בגעגועים, חיפוש אחר קרבת הנאהב, דאגה לו ובקשת טובתו. כאשר האהבה אינה ממומשת, היא יכולה להיות גם מכאיבה ולא נעימה, וטרגדיות רבות עוסקות באהבות בלתי ממומשות ותוצאותיהן. ראו גם: משפטי חוכמה בנושא אהבה.
סוגי אהבה
אחד המודלים לתיאור האהבה, שפותח בידי סטרנברג, נקרא "המודל המשולש של האהבה". המודל מניח שלאהבה יש שלושה מרכיבים: מרכיב רגשי שהוא האינטימיות, מרכיב הנעתי שהוא התשוקה ומרכיב הכרתי שהוא המחויבות. באמצעות צירופם של מרכיבים אלה, רוברט סטרנברג מחלק את האהבה לשמונה סוגים:
העדר אהבה - מצב שבו לא קיים אף אחד מהמרכיבים. סוג זה מאפיין הקשר של האדם עם רוב האנשים סביבו.
חיבה - לא אהבה, קיים רק מרכיב האינטימיות. סוג זה נפוץ בין ידידים.
אהבת רעים - אהבה המכילה את מרכיב אינטימיות ואת מרכיב המחויבות. סוג זה נפוץ בין חברים טובים.
אהבה ריקה - אהבה המכילה את מרכיב המחויבות בלבד. סוג זה נפוץ אצל אנשים שנישאו באמצעות שידוך, ואצל בני זוג שנשואים במשך שנים רבות.
אהבה חסרת היגיון - אהבה המכילה את מרכיב התשוקה ומרכיב המחויבות. סוג זה נחשב בלתי יציב.
אהבה עזה - אהבה שבה נמצא רק מרכיב התשוקה. סוג זה נחשב בלתי יציב.
אהבה רומנטית - אהבה שבה נמצאים מרכיבי האינטימיות והתשוקה. סוג זה נחשב כקצר טווח, ברוב המקרים.
אהבה מושלמת - אהבה שבה נמצא מרכיב האינטימיות, מרכיב התשוקה ומרכיב המחויבות. לטענת סטרנברג, סוג זה קשה להשגה וקשה לשמור עליו לאורך זמן.
מחשבון אהבה